OM

TEKSTILKUNST BILLEDKUNST

KUNSTHÅNDVERKHEI,JEG HETER INGRUNN!

Jeg arbeider primært med tekstilkunst; både tredimensjonalt som objekter og store installasjoner, og todimensjonalt som store bildetepper og trykk. De siste årene har hovedfokuset mitt ligget på arbeidet med bildeteppene.

 

Teknikken jeg benytter til bildeteppene mine er selvutviklet. Jeg leter lenge etter egnede fotomotiver. Det fotografiske materialet bearbeides digitalt og tegnes for hånd over på mønsterpapir som strykes på baksiden av farget bomullslerret eller ullfilt. Så begynner den møysommelige prosessen med å klippe vekk linjer, prikker og mørkere felt. De skjøre perforerte tekstilflakene limes og håndsys fast på et underlag av svart molton-filt. Det svarte skinner gjennom alle hullene i bomullstekstilene, og tegningen trer fram. Håndsømmen med svart tykk tråd er også en del av uttrykket. Både tegningen, utklippingen og håndsømmen er tidkrevende arbeid, men desto mer motiverende er det å oppleve et stort bilde tre fram etter langsomt tålmodighetsarbeid over mange uker.


På veien mot bildeteppene har jeg forstadium hvor jeg tester ut motiver i en helt annen størrelses skala og teknikk. Jeg jobber fram motivene på linoleumsplater som jeg skjærer ut og trykker. Hvis jeg opplever at jeg ønsker å jobbe mere med et motiv kan jeg begynne den møysommelige prosessen med å jobbe fram et stort tekstilbilde. -Men disse trykte skissene står godt for seg selv. Linoleumstrykk er en blokktrykketeknikk som jeg trykker med på både papir og tekstil. Dette gir mulighet til å jobbe med trykk på både flate og form.


Motivene til veggteppene og trykkene mine dreier seg rundt privatlivets sfære. Jeg er opptatt av relasjonelle problemstillinger; mennesker i felleskap og alene og i ulike stadier av livet, nærhet eller fraværet av nærhet mellom mennesker. Denne tematikken har jeg med meg når jeg planlegger motiver og serier.


I mange år var det skulpturell søm som var hovedområdet og kjennetegnet mitt. Inspirasjonen til mine skulpturelle verk og installasjoner henter jeg ofte fra organiske former og strukturer i naturen, men også fra menneskeskapte byggverk, maskiner og mekaniske dippedutter. Å jobbe med skulpturell form er noe jeg til stadighet kommer tilbake til. De tekstile materialene slutter aldri å fasinere meg. Tekstilene som vi omgir oss med er til stadighet kilde til nye formuttrykk og ideer.


Jeg jobber kontinuerlig med skisser til både nye bildetepper, trykk, skulpturer og installasjoner.